Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

De Maas inspireert

De Maas is onlosmakelijk verbonden met het leven. Ooit woelig, vaak lieflijk. Ze inspireert, beheerst, geeft richting en brengt afleiding. Naast kunst brengt dit project boeiende getuigenissen over het leven in de Maasvallei naar u.

Laat je verrassen door de inspirerende woorden van dichter/schrijver Mustafa Kor over Kunst aan de Maas en de rol van kunst.

‘De laatste Zwarte’ is een ode van Dichter des Vaderlands Mustafa Kör aan de Zwarte Populier. Deze bijzondere boom gedijt voornamelijk in riviervalleien zoals het RivierPark Maasvallei, maar wordt met uitsterven bedreigd. Regionaal Landschap Kempen en Maasland wil dit levend erfgoed dichter bij de mensen brengen en zet daarom ‘Erfgoedbomen in de kijker’. Samen met Natuurpunt Maasmechelen en Mustafa Kör werd op 18 december 2022 een ‘erfgoedboom van de toekomst’ geplant in natuurgebied Maaswinkel.

Beluister het gedicht op prachtige beelden op YouTube

Het RivierPark Maasvallei is een markant voorbeeld van hoe zowel natuurlijke als menselijke krachten een landschap vormen. Dat is echter niet altijd even duidelijk te zien in het landschap. Het is dan ook geen toeval dat Kunst aan de Maas net dat aspect met de hulp van kunst tracht zichtbaar te maken. Één van de architecten van dit geboetseerde landschap met nieuwe natuur is ingenieur-op-rust Herman Gielen van de Vlaamse Waterweg

Herman is een wandelende encyclopedie wat de Maas, haar geschiedenis en alles errond betreft. Hieronder nog enkele interessante audiostukjes.

Herman Gielen over het unieke landschap van de Maasvallei

 

Herman Gielen over de dijken

 

Herman Gielen over de grindwinning

 

Herman Gielen over de geschiedenis van de Maasvallei

Jorien Uytdenhouwe is leraar in verschillende kunstvakken, illustreert in bijberoep en is lid van de bewonerswerkgroep in Maaseik rond Kunst aan de Maas. Ze vertelt over ‘De Andolfini Bruiloft’, over de Maas en over kunst op haar oever.

Rudi Smeets is uitbater van café Maasvallei in Herbricht. Na het extreme hoogwater van 2021 moest hij de boeken sluiten. Bekijk zijn verhaal voor Kunst aan de Maas.

X