Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Landschap langs de Maas in Obbicht
@Ben Creemers

De Maasvallei

Langs de oevers van de Maas in Belgisch én Nederlands Limburg, ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder, grensoverschrijdend landschapspark van ruim 15 000 hectare groot. Dit gebied strekt zich uit van Kessenich in het noorden tot Maastricht in het zuiden. De rivier wordt langs beide oevers geflankeerd door prachtige Maasdorpjes. Deze combinatie van bijzondere natuur en historie maakt het RivierPark Maasvallei zo uniek in de Benelux.

Samen werken aan hoogwaterveiligheid

In het verleden hadden de Maasdorpjes regelmatig te kampen met overstromingen. Dat was een gevolg van de manier waarop er in die tijd aan hoogwaterveiligheid werd gedaan. Het idee was dat steeds hogere dijken het water konden tegenhouden.

En toen gebeurden de overstromingen van 1993 en 1995. Hele dorpen stonden onder water en de inwoners van de Maasvallei werden geconfronteerd met de verwoestende kracht van de rivier… De inzichten rond rivierbeheer veranderden nadien aanzienlijk. Stilaan begon men te beseffen dat de Maas meer ruimte nodig had. Dat is de reden waarom er tot vandaag nog steeds grote werkzaamheden plaatsvinden in het winterbed van de Maas. Grootschalige grindafgravingen maken dat de Maas meer ruimte kan innemen in haar winterbed. Hierdoor zijn omliggende Maasdorpjes beter beschermd tegen hoogwater.

Vandaag is de (Vlaamse) Maasvallei een van de grootste rivierherstelprojecten van Europa. Ontgonnen gebieden worden ‘ter beschikking gesteld’ van de Maas die ze bij hoogwater kan innemen. Daarnaast ontstaat er in deze gebieden nieuwe riviernatuur waar de mens zo weinig mogelijk ingrijpt, maar wel zoveel mogelijk van kan genieten.

Landschapspark voor natuurliefhebbers

De verschillende natuurgebieden en Maasdorpjes in het RivierPark Maasvallei zijn perfect om te voet of per fiets te verkennen. Prachtige wandellussen en een autovrije winterdijk zorgen ervoor dat je zorgeloos kan genieten van het landschap.

Ook op het water valt er heel wat te beleven. Zo kan je op verschillende plaatsen een kajak, kano of raft huren. Mag het iets minder actief? Dan zijn stilsloepen of fluisterbootjes een goede keuze. Ook suppen, zeilen en zelfs overnachten op het water is hier mogelijk.

MaasVerkenners

Voor wie wat dieper wil graven, zijn er de MaasVerkenners. Echte kenners van het RivierPark, natuur- en cultuurliefhebbers, meestal uit de streek zelf. Deze gidsen staan klaar om groepen mee de natuur in te nemen voor een heuse ontdekkingstocht met opdrachten, toffe weetjes en zelfs proevertjes!

Meer info vind je op de website over het RivierPark Maasvallei.

X