Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

nieuws

16.09.22

Zandsculptuur van Maarten Inghels aan winterdijk in Heppeneert

Nieuw tijdelijk werk voor Kunst aan de Maas

SAVE OUR SOULS, een zandsculptuur van Maarten Inghels is bijna klaar. Samen met een team van vier zandsculptuurbouwers legt de schrijver de laatste hand aan het kunstwerk.

SAVE OUR SOULS

Maarten Inghels (°1988) koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. Na een lange periode van voortdurende regenval in Frankrijk en Wallonië, dreigde in 2021 de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten verhoogden de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. Zonder het rivierverruimingsproject – dat de Maas klaarmaakt voor extremer weer als gevolg van de klimaatverandering – was het hier heel anders afgelopen. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam dus heel dichtbij. Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Oost en West komen samen

Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België – waar water een natuurlijke grens is – samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

Volgende stappen Kunst aan de Maas

Met dit nieuwe tijdelijke werk in Heppeneert wordt de spanning verder opgebouwd naar zondag 9 oktober. Dan onthult de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion zijn ‘Tree of ​ Life’ of levensboom in Herbricht. ​ Het programma van die dag wordt binnenkort meegedeeld.

BIO Maarten Inghels

SAVE OUR SOULS past in een reeks woordbeelden van Maarten Inghels. Het is zijn derde werk over Belgische rivieren. Eerder voer hij voor ‘Een boom een boot een mens’ op een vlot in de vorm van het woord WATER op de IJzer vanaf de Frans-Belgische grens tot Nieuwpoort aan zee. Ook schreef Inghels het gedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’ tijdens een voettocht langs de Schelde om de stroom van bron tot monding te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden.

SAVE OUR SOULS is te bezoeken t.e.m. 21.01.2023

Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert

Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik

Parking: achter de kerk van Heppeneert

Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik. ​

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

X