Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Foto: Diana Pfammatter.

nieuws

07.04.23

IN LIEU OF WHAT WAS | Nieuw tijdelijk kunstwerk

Oversized waterflessen 

In de zomerperiode komen een aantal tijdelijke kunstwerken naar de Maasvallei. Één daarvan is ‘In Lieu of What Was’, van Alia Farid. Het kunstwerk bestaat uit vijf grote sculpturen van watercontainers, die de aandacht vestigen op de toenemende waterschaarste. 

Terwijl er elders tekorten in grond- en drinkwater ontstaan, moet er in het centrale gedeelte van de Maasvallei 24/7 grondwater worden opgepompt om het mijnverzakkingsgebied droog te houden. Daar is dan weer de drinkwaterwinning van heel wat Limburgers aan gekoppeld. In de buurt van ‘t Greven, waar je door de kruinen van de bomen kan wandelen omdat de ondergrond verzakte, worden complexe en soms tegenstrijdige uitdagingen op vlak van watermanagement goed zichtbaar. Het projectteam bereidt de plaatsing – wellicht aan de kant van de Passantenhaven – momenteel voor. Door de grootte zal de installatie zichtbaar zijn van aan de beide kanten van het kanaal. 

X