Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

nieuws

04.02.22

Billboards van kunstenaar Olivier Goethals brengen de Maas naar de Rijksweg

Woensdag 8 december 2021 — Twee tijdelijke billboards sieren sinds kort de Rijksweg in Elen en Maasmechelen. De twee kunstwerken van Olivier Goethals zijn een eerste voorsmaakje voor het project Kunst aan de Maas. De kunstenaar brengt hiermee de Maas naar de drukke verkeersas, die het RivierPark Maasvallei begrenst.

Rijksweg lonkt naar de Maas

Het RivierPark Maasvallei is rijk aan verhalen en perspectieven. Dit is meteen ook de focus voor het project Kunst aan de Maas. De komende twee jaren versterken kunstwerken in de publieke ruimte in vijf Maaslandse gemeenten wat al in het landschap aanwezig is. Weg van alle spektakel, daagt de kunst bezoekers uit om anders naar de omgeving te kijken. Neem bijvoorbeeld de Rijksweg. Deze drukke steenweg flankeert de Maasvallei als een dichtbebouwd lint. Hoewel de rivier parallel aan de weg loopt, herinnert weinig aan haar nabijheid. Precies die paradox triggerde kunstenaar Olivier Goethals. Hij ging aan de slag met beelden van de Maas en verwerkte die in collages op twee grote billboards in Elen en Maasmechelen. Binnenkort komen er nog twee installaties bij.

De twee tijdelijke kunstwerken staan naast andere reclameborden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof ze onderdeel zijn van de omgeving, maar de beelden van de Maas doen ze eruit springen. De kunstenaar verzamelde honderden beelden van recente en historische hoogwaters uit krantenarchieven. Zijn collages tonen de kracht van de rivier buiten haar oevers. Ze bieden gebruikers van de Rijksweg – automobilisten, fietsers en passanten – een andere blik op hun vertrouwde omgeving. Tegelijk wijzen ze op de ruimtelijke uitdagingen in dit sterk verstedelijkt gebied, waar de rivier haar plek opeist in het landschap.

Vooruitblik naar 2022

De billboards doen lonken naar januari 2022. Dan presenteert Kunst aan de Maas een tijdelijk, reizend werk van Benjamin Verdonck en wordt de kunstenaar bekendgemaakt voor het eerste permanente kunstwerk in Lanaken.

 

X