Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Alia Farid

In Lieu of What Was

“In Lieu of What Was” (2019) is een serie reusachtige glasvezelsculpturen gebaseerd op de openbare drinkfonteinen in Koeweit. Het is een werk van de Koeweits-Puertoricaanse kunstenares Alia Farid (1985).

 

Water, of het gebrek eraan, is een voortdurend thema in het werk van Farid. In het woestijnlandschap van haar geboorteland is water zeer schaars, het beschikbare water wordt gewonnen door zeewater te ontzilten. De sculpturen zijn gemaakt met de mallen die gebruikt worden om de openbare drinkfonteinen te maken, karakteristiek voor het stedelijke landschap van de Arabische Golf. De fonteinen zijn gevormd naar verschillende waterdragers. Er is een traditionele kleipot, de bekende plastic fles, een vaasvormige zamzamiya (gebruikt voor heilig water uit de Zamzam-bron in Mekka), een amfora-achtige jarrah, een Koeweitse watertoren en een heb (een verdampingskoelsysteem dat wordt gebruikt om water te ontzilten). Aan de zijkant is een uitsparing om een kleine gootsteen in te bouwen die het oorspronkelijke doel van de mallen duidelijk maakt. De grote drinkfonteinen, die in de Golf sabil (Arabisch voor “pad”) worden genoemd, worden vaak betaald door families om een overledene te eren.

Farid verbindt geschiedenis, economische ontwikkeling en materiële cultuur in een subtiele maar meeslepende visualisatie van de ecologische crisis in de Arabische Golf en de meedogenloze eisen die deze stelt aan de natuur.

Ook in de Maasvallei/Limburg kennen we ten gevolge van de klimaatverandering een toenemende waterproblematiek. Terwijl er elders tekorten ontstaan, moet er in het centrale gedeelte van de Maasvallei continu grondwater worden weggepompt om het mijnverzakkingsgebied droog te houden. Dit water wordt gebruikt voor de drinkwaterwinning van heel wat Limburgers. Vlakbij de plek waar het kunstwerk staat, stroomt het resterende water in het kanaal.

In Lieu of What Was nodigt het publiek uit om na te denken over de complexiteit van waterbeheer en de dringende uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Het kunstwerk symboliseert de cruciale rol van water in ons dagelijks leven en herinnert aan onze verantwoordelijkheid voor het duurzame beheer van dit kostbaar goed.

Het kunstwerk was te zien vanaf 29.06.2023 tot 07.01.2024.

LOCATIE
Het kunstwerk is opgesteld aan de passantenhaven Maasmechelen, langs het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart in Eisden (parking: Maasmechelen Village; steek de Zetellaan over naar het kanaal).
Coördinaten: 50.99703305546198, 5.708962726353259 

WANDELAARS

Wandelaars die artistiek graag aan fysiek koppelen, kunnen voor een stevige wandeling terecht op de rode wandelroute van wandelgebied Leut. Deze route van 14 km leidt je door de uiterwaarden van de Maas, het charmante dorp en het kasteelpark van Leut. In Eisden kan je het Kruinenpad nemen, dat werd aangelegd in een verzakt gebied waar water wordt weggepompt (‘t Greven). Van aan de overkant van het kanaal kan je het werk van Alia Farid zien staan.

FIETSERS

Fietsers vinden het kunstwerk tussen fietsknooppunt 55 en 48.

TOEGANKELIJKHEID

De installatie is gemakkelijk te bereiken met de rolstoel. Parkeer bij Visit MaasMechelen en ga vervolgens naar de passantenhaven. De installatie staat 100 meter stroomopwaarts.

Onder de titel ‘From mining town to water city’ vind je gedurende de looptijd van de installatie van Alia Farid in de vitrine van het Architectuurdepot (Langstraat, Eisden-Dorp) nog meer watergerelateerde ontwerpen terug die een link hebben met Maasmechelen.

Met dank aan de gemeente Maasmechelen en De Vlaamse Waterweg nv.

X