Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Tussen 2022 en 2024 verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Alia Farid

In Lieu of What Was

Maasmechelen, 50.99702537883187, 5.7089108945344815

“In Lieu of What Was” (2019) is een serie reusachtige glasvezelsculpturen gebaseerd op de openbare drinkfonteinen in Koeweit. Het is een werk van de Koeweits-Puertoricaanse kunstenares Alia Farid (1985).

Water, of het gebrek eraan, is een voortdurend thema in het werk van Farid. In het woestijnlandschap van haar geboorteland is water zeer schaars, het beschikbare water wordt gewonnen door zeewater te ontzilten. De sculpturen zijn gemaakt met de mallen die gebruikt worden om de openbare drinkfonteinen te maken die karakteristiek zijn voor het stedelijke landschap van de Arabische Golf. Er is een traditionele kleipot, de bekende plastic fles, een vaasvormige zamzamiya (gebruikt voor heilig water uit de Zamzam-bron in Mekka), een amfora-achtige jarrah, een Koeweitse watertoren en een heb (een verdampingskoelsysteem dat wordt gebruikt om water te ontzilten).

Farid verbindt geschiedenis, economische ontwikkeling en materiƫle cultuur in een subtiele maar meeslepende visualisatie van de ecologische crisis in de Arabische Golf en de meedogenloze eisen die deze stelt aan de natuur.

Ook in de Maasvallei/Limburg kennen we ten gevolge van de klimaatverandering een toenemende waterproblematiek. Terwijl er elders tekorten ontstaan, moet er in het centrale gedeelte van de Maasvallei continu grondwater worden weggepompt om het mijnverzakkingsgebied droog te houden. Tegelijkertijd is het drinkwater van heel wat Limburgers hiervan afkomstig.

Op deze specifieke locatie wordt het opgepompte/overtollige water in het kanaal geloosd. De sculpturen vestigen daar de aandacht op. De fonteinen zijn gevormd naar verschillende waterdragers.Aan de zijkant is een uitsparing om een kleine gootsteen in te bouwen die het oorspronkelijke doel van de mallen duidelijk maakt. De grote drinkfonteinen, die sabil (Arabisch voor “pad”) worden genoemd, worden vaak betaald door families om een overledene te eren.

X