Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Tussen 2022 en 2024 verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Het landschap van Herbricht

Mark Dion

Tree of Life

Herbricht

Specifieke plek wordt later bekendgemaakt

Ten vroegste te bezoeken vanaf 30.09.22

Mark Dion creëert in Herbricht (Lanaken) een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het landschap. Het werk is ten vroegste 30 september 2022 klaar. De voorbereidingen lopen volop.

Een levensboom voor Herbricht

Het kunstwerk sluit aan bij het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van juli 2021 was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren.

De kunstenaar tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 6 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Mark Dion

Mark Dion werd in 1961 geboren in New Bedford, Massachusetts. Hij woont en werkt in Copake, New York. In zijn werk kijkt hij kritisch naar ons begrip van de natuur en de geschiedenis. Dion is onder meer bekend om zijn spectaculaire rariteitenkabinetten die het onderscheid tussen ‘objectieve’ wetenschappelijke kennis en ‘subjectieve’ denkbeelden in vraag stellen, zoals het kunstwerk ‘The Accused’ (2020) dat hij ontwikkelde voor de Verbeke Foundation. In de afgelopen drie decennia realiseerde hij tal van kunstwerken in de openbare ruimte, waaronder ‘The Amateur Ornithologist Clubhouse’ (2016) in Essen en ‘Den’ (2012) in Noorwegen. Het werk van Dion werd recent getoond in solotentoonstellingen in o.m. Storm King Sculpture Park, Cornwall, NY (2019), Whitechapel Gallery, Londen (2018), Institute of Contemporary Art Boston (2017) en Museum De Domeinen in Sittard (2013).