Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Er verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer
Adrien Tirtiaux stelt ontwerp voor in Maaseik
In Maaseik duikt binnenkort een nieuw kunstwerk op dat verwijst naar drie kerktorens in de omgeving. Een werk van de hand van Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux, die een brug slaat tussen het verleden en de toekomst van Maaseik, tussen het stadscentrum en de rivier. Na de ‘Tree of Life’ van Mark Dion in Herbricht en het aankomende werk van Laure Prouvost voor Kinrooi, is ‘Echoes of a Landscape’ het volgende werk voor Kunst aan de Maas.
Met zijn opleiding als architect en beeldhouwer, heeft Tirtiaux veel ervaring in het integreren van kunstwerken in de openbare ruimte. Met ‘Echoes of a Landscape’ brengt hij het beste van architectuur en kunst samen in zijn werk voor de stad Maaseik.
Echo van Maaseik
Tirtiaux werd geïnspireerd door historische herkenningspunten in het landschap van de Maas. Hij verwijst met zijn kunstwerk naar drie kenmerkende kerktorens in het landschap: de Sint-Annakerk in Aldeneik, de Sint-Catharinakerk in het centrum van Maaseik en de Sint-Jacobus de Meerderekerk in Roosteren (NL). Door elk van de drie volumes in het kunstwerk een andere functie te geven, variërend van een uitkijkplatform tot een megafoon, worden bezoekers uitgenodigd om erdoor te kijken, roepen of erop te staan. De gebruikte materialen, zoals bakstenen en grind, zijn bovendien typerend voor de Maasvallei.
“Elke toren in het kunstwerk heeft een specifieke functie: een bakstenen toren symboliseert de robuustheid en het erfgoed van de streek, een toren als megafoon gericht naar Nederland benadrukt de historische verbinding en samenwerking over de grens, en een toren met een occulus richt zich naar de hemel”, aldus Tirtiaux, die vandaag de maquette voor ‘Echoes of a Landscape’ onthulde op de toekomstige locatie van het kunstwerk.
De locatie
De locatie voor het kunstwerk, aan de Klauwenhofweg tussen de Maas en de Heerenlaakplas, is zorgvuldig uitgekozen, onder andere door het zicht op de drie kerktorens waarvan sprake is. Deze plek, op wandelafstand van het stadscentrum, verbindt het stedelijke leven met de natuurlijke schoonheid van de Maas. Het kunstwerk dient als een nieuwe bestemming aan de rivier, en biedt zowel inwoners als bezoekers een plek van interactie en reflectie.
Burgemeester Tollenaere en schepen van cultuur en toerisme Giebens onthulden samen met de kunstenaar de maquette: “Wij kijken uit naar deze extra troef voor de stad. Voor bewoners en bezoekers wordt het een ankerplaats aan onze Maasoever, en dat op amper 1,5km van de Markt. Het verwijst naar de rijke geschiedenis van Maaseik, maar richt zich evengoed op de toekomst van Maaseik in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.”