Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Tussen 2022 en 2024 verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

nieuws

20.01.22

Mark Dion eert het landschap van Herbricht

De eerste internationale naam voor het project Kunst aan de Maas is bekend. De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion creëert in de gemeente Lanaken een levensboom met dieren en voorwerpen die verwijzen naar het omringende landschap. Streefdatum voor de realisatie hiervan is ten vroegste 30 juni 2022. Bovendien is het eerste werk van Benjamin Verdonck te zien in de kapel van Boyen (Dilsen-Stokkem).

Lanaken verwelkomt Mark Dion

Kunstenaar Mark Dion (New Bedford, Massachusetts, 1961) is in de Maasvallei niet aan zijn proefstuk toe. Hij wordt internationaal gelauwerd voor zijn werk waarin ecologische vraagstukken en perceptie van de natuur centraal staan. “Kunst aan de Maas heeft al een mooi traject afgelegd. Het is een ideale manier om kunst en natuur dichter bij elkaar te brengen. Via spraakmakende kunstwerken op al even indrukwekkende en vaak symbolische plekken worden bezoekers uit binnen- en buitenland in de Maasvallei keer op keer met verstomming geslagen, zoals bij het doorkijkkerkje in Borgloon. Nu gaan we ook voor het eerst de internationale toer op. Met het werk van Mark Dion halen we in de praktijk de wereld naar Limburg om Limburg aan de wereld te tonen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

De artistieke stuurgroep koos dan ook bewust voor het werk van Dion. Het past in het DNA van het project en staat volledig in relatie tot het rivierlandschap in en om Herbricht, waar de Maasvallei en de rivier overweldigend aanwezig zijn. Tijdens het hoogwater van afgelopen juli was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren. Het maakt Dion’s Tree of Life des te symbolischer.

Dion ging op de uitnodiging in en tekende een indrukwekkende sculptuur van ongeveer 8 meter hoog. Die stelt een levensboom voor met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. De boom is rijk aan betekenissen en vrij in te vullen door de bezoeker. Je kan het zien als een subjectieve stamboom van de evolutie, een mythologische levensboom die hemel, aarde en onderwereld verbindt of anders. Voor zijn keuze van dieren en insecten keek hij naar soorten die ooit voorkwamen in de Maasvallei zoals de steur of zelfs de Mosasaurus, maar ook naar soorten die er vandaag leven zoals de bever of het iconische Konikpaard. Ze hebben een natuurlijke en symbolische waarde voor het gebied. Wat de relatie tussen de dieren is, staat open voor de verbeelding van de kijker.

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen en schepen van cultuur Dominique Terwingen: “Kunst in de open ruimte is een terrein waar in Vlaanderen nog veel kan gebeuren. Het verrijken van de publieke ruimte is een aspect van het beleid waar we in Lanaken graag mee in de spits willen lopen. We zijn dan ook fier met deze beloftevolle en zeer zichtbare keuze voor Mark Dion in Herbricht. Dat gehucht is vandaag voor de inwoners en natuurliefhebbers een soort Hof van Eden. Met de symbolische boom van Mark Dion komt de schoonheid van het gebied nog meer tot uitdrukking”.

Kleine gebaren met grote impact

Kunstenaar Benjamin Verdonck verkent al wandelend de Maasvallei. Onderweg verzamelt hij voorwerpen die iets vertellen over het gebied, van stenen en zaden tot plastic verpakkingen en verloren sieraden. Deze alledaagse voorwerpen behandelt hij als een soort relieken die hij op unieke manier in verschillende kapellen in de Maasvallei presenteert. Zo groeien ze uit tot bijzondere reflecties over de relatie tussen mens en natuur. Het werk wordt voor het eerst getoond in de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten in Boyen (Stokkem). Ondertussen groeit de collectie vondsten van Verdonck tijdens nieuwe wandelingen in het gebied. Hieruit ontstaan nieuwe reeksen die later te zien zijn in de Kapel van de Heilige Rita op het domein Sipernau en de Museumkerk Sint-Pieter van Oud-Rekem.

X