Met Kunst aan de Maas brengen Z33 en RLKM kunst naar de Limburgse Maasvallei. Tussen 2022 en 2024 verschijnen vijf kunstwerken in Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. lees meer

Olivier Goethals

Billboards langs de Rijksweg (afgelopen)

Billboard Elen (N78 tegenover nr. 954)

Billboard Maasmechelen (N78 naar Lanaken, voor oprit E314)

Billboard Leut (N 78 naar Maasmechelen, rechterkant)

Billboard Maaseik (N78 nr. 179, over Pantong Thai Massage)

De Rijksweg lonkt naar de Maas

Olivier Goethals daagt je uit om anders naar de Rijksweg te kijken. Deze drukke steenweg flankeert de Maasvallei als een dichtbebouwd lint. Hoewel de rivier parallel aan de weg loopt, herinnert weinig aan haar nabijheid. Precies die paradox triggert kunstenaar Olivier Goethals. Hij verwerkt beelden van de Maas in collages op billboards. Hiermee brengt hij de Maas letterlijk naar deze verkeersader.De twee tijdelijke kunstwerken staan naast andere reclameborden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof ze onderdeel zijn van de omgeving, maar de beelden van de Maas doen ze eruit springen. De kunstenaar verzamelde honderden beelden van recente en historische hoogwaters uit krantenarchieven. Zijn collages tonen de kracht van de rivier buiten haar oevers. Ze bieden gebruikers van de Rijksweg – automobilisten, fietsers en passanten – een andere blik op hun vertrouwde omgeving. Tegelijk wijzen ze op de ruimtelijke uitdagingen in dit sterk verstedelijkt gebied, waar de rivier haar plek opeist in het landschap.

Billboard Olivier Goethals langs Rijksweg in Maaseik

Biografie

Olivier Goethals (1980) woont en werkt in Gent. Hij studeerde Architectuur en Stedelijke Ontwikkeling, om daarna als architect en kunstenaar te werken. In zijn artistieke praktijk onderzoekt hij banden tussen ruimte en bewustzijn. Zo creëerde hij ruimtelijke interventies en artistieke installaties voor Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Z33 Hasselt, Extra City Antwerpen, Be-Part Waregem, SMAK Gent & Palais De Tokyo Parijs. Bovendien ontwerpt en realiseert hij alle ruimtelijke interventies voor het Gentse kunstenaarscollectief 019.

In de periode 2008-2016 werkte hij als freelance architect voor architectenbureau De Vylder Vinck Tailleu. Sinds 2010 is hij docent aan de KU Leuven, Departement Architectuur. Daarnaast gaf hij gastlezingen voor RU Gent faculteit Architectuur, LUCA School of Arts Experimental Studio en ETH Zürich faculteit Architectuur.

Praktisch

De billboards waren te zien op de Rijksweg in Elen, Maasmechelen, Maaseik en Leut. Eind mei 2022 werd het laatste billboard verwijderd.

 

X